Дистанційне навчання

Нормативно-правова база організації дистанційного навчання:

• Закони України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту»:

• Положення про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти, затверджене наказом МОН України від 08.09.2020р. №1115

• інформаційний лист МОН України від 02.11.2020р. №1/9 – 609 «Щодо організації дистанційного навчання»

• Наказ МОН України від 24.02.2023 року №201 “Про затвердження Змін до Положення про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти

Лист МОН “Щодо окремих питань організації освітнього процесу в умовах воєного стану” від 03.11.2023 1/17310

Наказ МОН України від 15.05.2023 року №563 “Про затвердження методичних рекомендацій щодо окремих питань здобуття освіти в закладах загальної середньої освіти в умовах воєного стану”

https://osvita.ua/school/89792/?fbclid=IwAR3S2869ZR5lTCS206Vjwcm4KoUBWWZO1JeSe3Q88pVb0heTK70Kx4QYujg

🔹освітня ініціатива для учнів початкової та середньої школи України: від школи Базис (https://vb.me/school_info) разом з Viber-спільнотою Школа.інфо
🔹онлайн-навчання для всіх дітей України, які можуть доєднатися до занять в Zооm: від Академії Сучасної Освіти А+ (https://aplus.ua/).
🔹дистанційна школа 5-11 класи: від JAMM School (https://jammschool.com.ua/)
🔹доступ до річних матеріалів 1-11 класів безкоштовно: від дистанційної школи «Центр освіти «Оптіма» (https://optima.school/free-education). Потрібно зареєструватися, вказати свою електронну пошту, і на неї приходить посилання та пароль для входу.
🔹участь в живих уроках, навчальні матеріали за весь рік, додаткові активності для діток від ThinkGlobal. Слідкуйте за розкладом (https://www.facebook.com/ThinkGlobalUA).
🔹екстернат-платформу ALTERRA ONLINE EXTERNAT (https://www.facebook.com/alterraschool1) дає доступ до матеріалів та тестів.
🔹безкоштовні щоденні зустрічі онлайн з дітьми від 6 років: танці, ігри, англійська, перегляд фільмів та інше. Розклад оновлюється кожного дня на сторінці і Telegram-каналі @OkStudy127
🔹безкоштовна серія онлайн майстер-класів (https://od.itstep.org/) і тематичних зустрічей для дітей 7-14 років: безпека в інтернеті, створення та перші кроки для заробітку на NFT, розробка ігор за допомогою Construct.
🔹безкоштовна реєстрація на онлайн уроки і регулярні щоденні зустрічі дітей з психологом від наукового ліцею Клима Чурюмова (https://bit.ly/3hCf6dm).
🔹вільний доступ до повного пакету “Слухач” (1-11 класи) для самонавчання – повна шкільна програма від Центру Дистанційної Освіти “Джерело” (https://cdo.org.ua/reg/).
🔹уроки в запису та онлайн. Тут (https://bit.ly/3sFkZg5) можна зареєструватися, а тут (https://www.eduforsafety.com.ua/) знайти уроки українською, англійською та російською мовами. Проєкт School Navigator.
🔹пізнавальні онлайн-зустрічі від ГО “Смарт Освіта” для дітей та підлітків. Щодня оновлений розклад (https://nus.org.ua/). Заповніть анкету (https://bit.ly/34aOXzh), щоб приєднатися.

Всеукраїнський розклад уроків від Міністерство освіти і науки України для учнів 1-11 класів:https://bit.ly/3hVyfqS
https://mon.gov.ua/ua/vseukrayinskij-rozklad
📌Відео уроків розміщені на платформі YouTube, тому постійно доступні для перегляду.
Також у розкладі є інформація про теми уроків та підручники за якими проходитиме освітній процес.
🔔Усі бажаючі можуть додати події до свого google-календаря, щоб отримувати сповіщення про початок трансляції!

Рекомендації психолога, арт-терапевта Назаревич Вікторії, щодо проведення уроків вчителем у період воєнного стану

1. Педагог – не психолог, у деяких випадках методи підтримки, які спрацьовують саме для педагога, не завжди адекватні саме для дітей різних вікових груп. Отже шановні педагоги, варто проконсультуватись з психологом Вашого закладу, як буде безпечно транслювати події в Україні саме для кожної вікової групи.
2. Сьогодні наявні первинні ознаки сегрегації, одні діти залишились вдома, інші в евакуації. Не варто крокувати власними роздумами з цього приводу, як було б краще зробити. Пам’ятаймо, відповідальність за дітей щодо їх безпеки несуть батьки, і лише їм вирішувати як буде краще і що робити.
3. Не варто в рамках навчального процесу навантажувати дітей власними переживаннями та проблемами. Якщо ви відчуваєте, що емоції по ситуації Вам важко стримати, теж беріть поради у своїх психологів закладу.
4. При наявних ознак групових явищ у класі, обов’язково попередьте психолога. Він володіє професійними знаннями і навиками, які допоможуть правильно подолати негативні групові явища психологічного змісту.
5. Не лякайте дітей, що не встигнете опрацювати навчальний матеріал. Це не вірне твердження, так як діти зараз знаходяться в кризі та потребують стійкого дорослого, який дає опору на майбутнє, а не створює додатковий переляк. Все встигнете опрацювати, аби настав Мир.
6. Перший час зробіть акцент на повторення матеріалу, щоб відновити здатність мозку сприймати когнітивне навантаження. Після важких емоційних переживань у всіх нас свідомість дещо пригальмована, це обумовлено тим, що була і є загроза життю.
7. Намагайтесь дотримуватись адекватних навчальних навантажень. Пам’ятайте, виконання навчальних завдань потребує енергії, якої на разі ще немає ні у дітей, ні у дорослих.
8. Створюйте позитивну мотивацію до навчання. Головним завданням дітей є навчання, і чим краще вони оволодівають знаннями, тим більше вони допомагають нашій державі в ці складні часи. Воїн має воювати, вчитель – навчати, учень – вчитеся!
9. Пам’ятайте, все буде добре! Всі війни закінчуються в своїх жахіттях і болі, далі буде по-іншому, і ваш особистий приклад може спонукати дітей до гармонії та стабілізації, у гіршому випадку, до паніки та страху.

Вікторія Назаревич 09.03.2022

Особливості освітнього процесу

Дистанційна форма здобуття освіти забезпечує можливості для учнів продовжувати здобувати повну загальну середню освіту в Україні незалежно від їх місця поточного перебування, у тому числі закордоном,  відповідно до державних гарантій згідно зі ст. 57-1 Закону України «Про освіту».

Дистанційне навчання як узагальнювальний термін включає в себе такі поняття як дистанційна форма здобуття повної загальної середньої освіти та використання технологій дистанційного навчання в різних формах здобуття освіти.

Можливість здобувати освіту за дистанційною формою передбачена положеннями Законів України «Про освіту» та «Про повну загальну середню освіту» та випливає із реалізації права на освіту, передбаченого ст. 53 Конституції Україні. Вибір дистанційної форми здійснюється на основі вільного вибору батьків (інших законних представників), що підтверджується заявою та/або договором про надання освітніх послуг. В умовах воєнного стану, виходячи із безпекових міркувань, дистанційна форма освіти може запроваджуватися як єдино можлива форма здобуття освіти на всій території України або в окремих місцевостях, або у визначених закладах освіти. 

Заклад освіти повинен мати належним чином оформлені внутрішні документи, що стосуються організації дистанційної форми здобуття освіти: 

  • статут із включенням відповідних положень, 
  • рішення педагогічної ради щодо організації освітнього процесу у дистанційній формі, 
  • накази директора, 
  • затверджену внутрішню систему контролю за якістю навчання тощо. 


Заклад освіти при організації дистанційного навчання з використанням дистанційних технологій використовує платформу:

Google g-suite for education – це сучасна освітня платформа для закладів освіти, яка допомагаємо українським школа впроваджувати кращі світові інновації у сфері освіти і пропонує закладу зручні та сучасні інструменти для комунікації, рефлексії, аналітики та роботи з навчальними матеріалами. Повний контроль за освітнім процесом. Дана платформа – це набір сервісів від Google, за допомогою яких будь-який заклад освіти може зручно організовувати процес дистанційного навчання. Викладачі можуть проводити трансляції та відеозустрічі з учнями, зберігати необмежену кількість будь яких файлів і документів, публікувати та перевіряти домашні завдання, створювати тести, презентації, чи навіть писати і малювати на віртуальній дошці.
Це платформа, у якій якій можна створити віртуальний клас, через електронну пошту додати до нього своїх учнів, ставити завдання в спільному структурованому просторі всім школярам або вибірково, оперативно обмінюватися інформацією, створювати свої завдання або додавати їх з інших платформ.
Також, при використанні системи є можливость дізнаватись все про успіхи учнів у режимі реального часу: спостерігати за глобальною картиною результатів учня, мати поглиблену аналітику освітнього процесу, динаміку успішності та відвідуваності учнів.
Google G-suite for education дає можливість й відкривати індивідуальну освітню траєкторію кожного учня, адже має інструменти збору та аналізу рефлексії учнів пронизують усю систему і дають можливість постійно виявляти рівень складності/корисності матеріалу, що викладається.
Адміністрування системи дозволяє створювати і керувати навчальними уроками, випускати класи, працювати за розкладом школи, створювати курси, класи, додавати користувачів системи.
Крім того, система дозволить мати повний контроль за освітнім процесом:
– для адміністрації – створює простір освітнього закладу, моніторить діяльність як школи, так і окремо взятого класу, учня та вчителя:
– для вчителя – повноцінно веде освітній процес, створює інтерактивні курси та має безпрецедентний інструмент зворотного зв’язку та розкриття особистісних показників учнів;
– для учня – має єдиний Освітній Профіль, який збереже всі досягнення та пройдений матеріал навіть після закінчення школи;
– батьки – матимуть зручний доступ до розширеної аналітики успішності учня, взаємодії з учителями та адміністрацією.

Основні інструменти

Zoom (zoom.us) – сервіс для проведення відеоконференцій та онлайн-зустрічей. Для цього потрібно створити обліковий запис. Безкоштовна версія програми дозволяє проводити відеоконференцію тривалістю 40 хвилин, однак на період пандемії сервіс зняв це обмеження. Zoom підходить для індивідуальних та групових занять. Користувачі можуть застосовувати додаток як на комп’ютері, так і на планшеті чи смартфоні.
ClassDojo (classdojo.com) – простий інструмент для оцінювання роботи класу в режимі реального часу. Тут створена комфортна система заохочення з різними ролями та рівнями доступу. У ClassDojo вчитель реєструється сам і реєструє учнів свого класу. Персональний код доступу до власного профілю надсилається учням; батьки також отримують доступ до профілю дитини.
Classtime (classtime.com) – платформа для створення інтерактивних навчальних додатків, яка дозволяє вести аналітику освітнього процесу і реалізовувати стратегії індивідуального підходу. Є бібліотека ресурсів, а також можливість формулювати запитання. Принцип роботи такий: учитель розробляє інтерактивний навчальний матеріал з певної теми, учні отримують доступ до навчального матеріалу і розпочинають роботу, вчитель у режимі реального часу відслідковує прогрес кожного учня.
LearningApps.org (LearningApps.org) – онлайн-сервіс, який дозволяє створювати інтерактивні вправи. Їх можна використовувати в роботі з інтерактивною дошкою або як індивідуальні вправи для учнів. Дає змогу розробляти вправи різних типів на різні теми. Конструктор LearningApps.org призначений для розробки, зберігання та використання інтерактивних завдань з різних предметів.
Онлайн-дошки
Під час звичайного уроку в класі вчителі часто користуються такими базовим інструментом навчання, як класна дошка. Її онлайновий аналог дозволяє забезпечити практично такий же функціонал, навіть більший. Так, на дошці можна розмістити попередньо підготовлені матеріали, робити записи шляхом друкування тексту або створення малюнків. Крім того, є можливість використовувати додаткові інструменти побудови різних фігур, готові шаблони організаційних діаграм. З дошкою легко організувати спільну роботу, учні мають змогу робити записи на дошці одночасно або по черзі. Перевагою онлайн-дошки є те, щ всі записи можна зберегти і надати для відсутніх на занятті. Прикладами цифрових сервісів онлайн-дошок є Jamboard.google.com miro.com/app

MENU
Нетішинський академічний ліцей