Про нашу медіатеку

Медіатека – новий бібліотечний простір, сучасно обладнаний та створений за європейськими стандартами, в якому використовуються різноманітні інформаційні ресурси  –  невід’ємна складова Нової української школи.

21 листопада 2018 року в закладі освіти  відкрито сучасну бібліотеку–медіатеку. Її відкриттю передувала значна, ґрунтовно проведена робота з підготовки проєкту щодо створення медіатеки та його реалізації.

Проєкт підготовлено спільними зусиллями адміністрації закладу освіти, працівниками бібліотеки за сприяння ГО «Успішна молодь Нетішина» та КП «Агенції місцевого розвитку». Його реалізовано за грантові кошти Українського культурного фонду та кошти бюджету Нетішинської міської ради.

(На фото: Олександр Супрунюк, міський голова міста Нетішина, Василь Мисько, начальник управління освіти виконкому Нетішинської міської ради, Таміла Соболик, директор Нетішинського академічного ліцею, представники громадських організацій).

Проєкт мав втілення і його продуктом  стала медіатека, як бібліотечно-інформаційний, культурно-просвітницький, дозвіллєвий центр закладу загальної середньої освіти.

Медіатека поділена на спеціальні зони – локації:   конференц-зона, презентаційно-інформаційна, релаксаційна  та зона творчості та дослідження, де користувачі мають можливість опрацьовувати потрібну інформацію, можуть вчасно скористатися різними інформаційними джерелами, засобами для створення творчого продукту.

 

Основні завдання діяльності медіатеки:

 – Сприяння реалізації ключових компонентів концепції Нової української школи: педагогіки партнерства, дитиноцентризму,  створення сучасного освітнього середовища, формування компетентностей, потрібних для життя дитини.

– Створення інноваційного інтерактивного публічного простору нового покоління для задоволення інформаційних, освітніх, дозвіллєвих, комунікативних  потреб користувачів в умовах НУШ.

–  Забезпечення оперативного та рівного  доступу користувачів до інформаційних ресурсів та обробки інформації на різних носіях.

– Виховання інформаційної  та медіакультури  учнів,  педагогів, постійного їх прагнення до пошуку інформації, свідомого, осмисленого добору інформаційних джерел, формування навичок систематизації та особистої оцінки інформації з використанням сучасних інформаційно-комунікаційних технологій.

– Систематичне поповнення медіатеки  відеоматеріалами,  відеозаписами,  слайдами,  словниками, енциклопедіями; створення  відеофонду та зберігання у фонді медіатеки  для подальшого використання.

–  Створення платформи для інтерактивного навчання та творчості, проведення культурно-освітніх  заходів

Медіатека виконує функції:

 –   освітню: підтримує і забезпечує освітні цілі, які сформульовані в програмі розвитку ліцею;

–    інформаційну: забезпечує доступ до інформації як джерела нових знань через використання бібліотечних фондів;

–    соціокультурну: організовує заходи, які виховують культуру і соціальну самосвідомість, сприяють емоційному розвитку учнів.

Оновлена бібліотека з привабливим інтер’єром, повноцінним комплектуванням фондів, стала місцем у школі, де народжуються ідеї, проводяться цікаві дискусійні клуби, майстер-класи, дебати, воркшопи, творчі зустрічі, семінари-практикуми, презентації. Це інноваційний інтерактивний простір, який надихає усіх відвідувачів на нові ідеї, найсміливіші задуми та плани.

В 2020 році працівники медіатеки стали переможцями обласного та Всеукраїнського конкурсу «Шкільна біблібліотека 2020» в номінації «Модель бібліотеки Нової української школи».
Неодноразово працівники  медіатеки  відзначені дипломами, грамотами, подяками ХОІППО за активну участь у проведенні Всеукраїнських місячників шкільних бібліотек.

MENU
Нетішинський академічний ліцей