115 РОКІВ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ МАРІЇ ПРИМАЧЕНКО

12 СІЧНЯ ВИПОВНЮЄТЬСЯ 115 РОКІВ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ МАРІЇ ПРИМАЧЕНКО

Марія Примаченко ніде не вчилася малювати, але створила свій унікальний і загадковий світ у мистецтві.

Марія Оксентіївна Примаченко – українська народна художниця в жанрі «наївного мистецтва»; лауреатка Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка. Заслужена діячка мистецтв УРСР, народна художниця України. Авторка понад 800 картин, 650 з яких зберігаються у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва (Київ). Картини Марії Примаченко були включені до експозиції мистецтва на Міжнародній виставці в Парижі, де вона була нагороджена золотою медаллю. Творчістю української художниці захоплювалися культові митці — Пабло Пікассо і Марк Шагал.

Картина, присвячена Чорнобильській трагедії, стала відомою в 2022 році завдяки продажу Благодійним фондом Сергія Притули за $500 000. За ці кошти закупили 125 фольксвагенів T5 для Збройних сил України. «Квіти виросли коло четвертого блока» 1990 рік.

ЦІКАВІ ФАКТИ З ЖИТТЯ МАРІЇ ПРИМАЧЕНКО

Марія Примаченко народилася 12 січня 1908 року в селі Болотня на Київщині. Малювала Марія з дитинства. Мабуть, все почалося, як часто буває, від безвиході. Річ у тому, що Марія перехворіла на тяжку недугу – поліомієліт. І це на все життя позбавило її повноцінного руху. Хвороба навчила її добре зосереджуватися, але при цьому зробила дуже вразливою. А натхнення шукала в українському фольклорі ― казках, легендах, піснях та власній багатій уяві. Картини викликали живе зацікавлення, бо були яскраві, дивні, наївні, не схожі на творчість інших.

Марія Примаченко поважала та просто обожнювала котів. Картини писала лівою рукою, не зважаючи на те, що була правшою.

Стала популярною уже в 27 років завдяки роботі «Звірі з Болотні». Після цього її картини були на Міжнародній виставці в Парижі, у Варшаві, у Софії, у Монреалі, у Празі.

Друга світова війна забрала у Марії Приймаченко чоловіка. Він так ні разу і не побачив свого сина Федора, але художниця до кінця своїх днів зберегла вірність чоловікові. Офіційно вони одружені не були, 5 років прожили в цивільному шлюбі.

Примаченко малювала не лише квіти та казкових звірят. Вона порушувала також важливі проблеми того часу: репресії «Дикий звір», голодомор «Та звірина йде й дрімає собі, їсти шукає, то й наряди не на умі, коли їсти хочеться, то нічого не хочеться».

Роботи Марії зачаровують неймовірно доброю фантазією, точним, своєрідним колоритом і таємничою майстерністю. Навіть під час аварії на ЧАЕС, коли рідне село потрапило у 30-кілометрову зону евакуації, вона залишилася із сином і намалювала картину, на якій корова в бахілах їсть отруєну радіацією траву «Чорнобильська катастрофа» (серія робіт). Була ілюстраторкою до дитячих книг.

У 2022 році художниця отримала (посмертно) відзнаку Президента України «Національна легенда України» за визначні особисті заслуги у становленні незалежності України і зміцненні її державності, вагомий внесок у розвиток національного мистецтва.

Творчість Марії Примаченко активно використовують в дизайніЗа мотивами картин Марії Примаченко створили колекцію трикотажного одягу.

Під час наступу російських військ, 27 лютого 2022 року в селі Іванкові згорів історико- краєзнавчий музей, де зберігалися близько двох з половиною десятків робіт Марії Примаченко. 14 вдалося врятувати.

Однак уся спадщина художниці наразі під загрозою. Адже Київ перебуває під постійними обстрілами. А Національний музей народного декоративного мистецтва зберігає картини та малюнків художниці.

Ім’я Марії Примаченко внесене у Всесвітню енциклопедію мистецтва, на її честь названо астероїд, відкритий в кінці 90-х, а також вулиці в кількох містах України.

MENU
Нетішинський академічний ліцей